Tell me a picture
tmap1 copy.jpg

Vorige edities

Hoe fotografeer je een verhaal? Tell Me A Picture zijn fotografieworkshops waarin inhoud centraal staat. Hoe kan je een idee, een gevoel of een boodschap in een beeld vatten? De workshops zijn er voor fotografieliefhebbers en fotografen die net een stap verder willen gaan dan iso, diafragma en sluiterstijd. 

Interesse in 1 van deze workshops? Hou je vooral niet in, en laat ons iets weten. We zijn het programma voor dit najaar aan het opzetten…

franky verdickt straatfotografie tell me a picture.jpg

Stedelijke Ruimte

- Franky Verdickt

Hoe verandert het stedelijke landschap? welke economische en politieke belangen zitten in de vorming van de publieke ruimte? En hoe publiek is de publieke ruimte nog? Wordt ze meer en meer ingepalmd door bouwpromotoren die hun eigen plannen opdringen? In deze workshop (be)zoek je plekken in het Gentse en kijk je met een kritische documentaire fotografische blik op stadsuitbreiding en -ontwikkeling.

TellMeAPictureYannBertrand.jpg

Reportageflits

- Yann Bertrand

Invulflits overdag, tegenlicht, flits met beweging of snapshotstijl. Welk gevoel roept elk van deze flitstechnieken op? Is er een inhoudelijk verschil tussen deze stijlen? En welke stijl past bij welk verhaal? In deze workshop leer je zes verschillende technieken en krijg je een opdracht die specifiek is gekozen om deze technieken uit te proberen.

tell-me-a-picture-kunstlicht

Portret op Locatie (Kunstlicht)

- Yuri Andries

Leer in één dag om kunstlicht in te zetten voor een krachtig portret dat precies vertelt wat je wil overbrengen. Je gaat na een inleidende briefing op stap in de Gentse binnenstad met Yuri en zijn flitskoffers, om met verschillende soorten opstellingen en contexten te leren werken.

Photoshop -

Jef Boes

Leer je beelden zo te bewerken dat ze je boodschap kracht bijzetten. Je vertrekt van een RAW-bestand van jouw keuze, en je werkt met de gulden regels en verborgen shortcuts naar een optimaal en passend bewerkt beeld.

180915_tell_me_a_picture_sien_121.jpg

Portretreeks

- Yann Bertrand

Hoe maak je onder alle omstandigheden een passend en eerlijk portret? Yann: 'Er zijn een aantal vuistregels, technieken, tools en hacks die je helpen om ondanks - of net dankzij - tegenvallers zoals beperkte tijd, een schrale omgeving, te hard of te weinig licht, of een weerbarstig model, een sterk portret te maken.'

1ffe8656-a41e-45f7-a9d6-10117933faf8.jpg

Documentary Photography - Cédric Gerbehaye

Time Magazine dubbed Cédrics' work 'slow journalism', he sticks with 'hanging around with the same people for a long time'. During the two-day workshop, the Belgian photographer teaches you to get beyond the surface of a subject of your choice, and dig deeper. Cédric: ‘Rather than a technique, photography is about communicating with the people you photograph.’

filmen met je camera -sfeer -tell me a picture workshop.jpg

Filmen met je camera -

Bruno Peeters

Bruno: 'Een verhaal vertellen in bewegend beeld gaat verrassend goed als je een aantal basisregels onder de knie hebt, en op voorwaarde dat je je camera juist instelt. Het geheim van een sterke documentaire, hoe lang of hoe kort die ook is, is om op voorhand na te denken over het verhaal dat je wil vertellen, en vooral hoe je dat gaat vertellen.'

mattstuarttellmeapicture.jpg

Straatfotografie -

Matt Stuart

Nooit je huis uit gaan zonder je camera, en veel geduld. Zo omschrijft Magnum Photos Nominee Matt Stuart het leven van een straatfotograaf. Wat er nog bij komt kijken (er komt natuurlijk veel meer bij kijken), ontdek je tijdens deze tweedaagse workshop.

social media vr fotografen - tell me a picture.jpg

Social Media voor Fotografen -

Barbara Seynaeve

Barbara: 'Instagram, Facebook, LinkedIn & Youtube zijn sterke tools om je beelden en beeldtaal uit te dragen, als je doorhebt hoe je ze naar jouw hand kan zetten. Social media kan je voor heel wat verschillende aspecten van fotografie inzetten. In deze workshop werk je een social mediastrategie uit op maat van jouw voorkeuren en jouw leven.'

DSC_9855.jpg

Workflow Reportage

- Yann Bertrand

Hoe kan je een idee snel en doeltreffend vertalen naar een publiceerbare reeks? Yann en Tom De Reuck, art director van De Morgen magazine, gooien al hun ervaring in the mix en helpen je zowel op praktisch als inhoudelijk vlak om een concept uit te werken tot een topbeeld of topreeks.

1486509740190.jpeg

Reportage

- Frederik Buyckx, Yann Bertrand

Leer in één dag om een sterke fotoreeks te maken, vertrekkend vanuit je eigen idee. Je gaat die dag enkele uren met je camera op stap, waarna je samen met de anderen je beelden naast elkaar legt tot je de meest sprekende reeks hebt samengesteld.

tell-me-a-picture - yann bertrand

Portret op Locatie (Bestaand Licht)

- Wouter Van Vaerenbergh

Leer in één dag hoe je licht kan inzetten om een krachtig journalistiek portret, documentair portret en een magazineportret te maken, dat exact uitdrukt wat je wil vertellen. Na een inleidende briefing ga je met Wouter op zoek naar het verschil tussen hard en zacht licht, en leer je je modellen zo te begeleiden dat ze exact doen wat jij wil :-)

Documentaire

- Yann Bertrand

In deze workshop, verspreid over 3 halve dagen binnen een tijdspanne van 1 maand, leer je om zowel je beeldtaal te verfijnen, als inhoudelijk diepgaander te werken. Tijdens de eerste namiddag krijg je een opdracht mee, waar je een maand lang op je eigen ritme aan kan werken. Yann helpt je via een tussentijdse collectieve en individuele bespreking om je vragen te beantwoorden, knopen door te hakken, en je verhaal uit te puren.

DAMON DE BACKER_TELL ME A PICTURE_11.jpg

Portfolio Review -

Frederik Buyckx

Leer in welke richting je verder kan werken om je verhaal af te maken. Je overloopt samen met de groep een reeks of een aantal foto's van jouw keuze, en gaat op zoek naar de rode draad, de sterkste beelden en de missing links.

1486509780709.jpeg

Studioportret

- Yuri Andries

Leer licht te gebruiken om je verhaal te vertellen. Je gaat in de studio aan de slag met courant te vinden (en te huren) studiomateriaal, waarmee je de relatie tussen licht en gevoel verkent.

Reclamebeeld Jef Boes

Reclamebeeld -

Jef Boes

Leer in één dag hoe je een idee of concept kan omzetten in een beeld. Je start 's morgens met een (fictieve) opdracht van een klant, en na een brainstormsessie met Jef en de rest van de groep duik je de studio in/ ga je op locatie om je concept te realiseren. In deze workshop train je je creatieve skills, krijg je inzicht in het samenspel van licht, props en compositie om een idee neer te zetten, en werp je een blik achter de schermen van de conceptuele fotografie.

t4sfeer2.jpg

Reportage

- Nick Hannes

Wat wil jij vertellen over de wereld? Dat is deze keer de invalshoek van de workshop Reportage. Na een briefing van Nick ga je met je camera op stap door de Gentse binnenstad. In deze workshop ga je, aan de hand van de beelden die je die dag maakt, samen met Nick en de andere deelnemers in de namiddag op zoek naar de persoonlijkheid achter de camera. Welk idee wil je met je reeks uitdrukken? En hoe slaag je daar dan in?

fl4.jpg

Flits in Studio

- Yuri Andries

Flits heeft een grote invloed op de inhoud van je beelden, omdat ze bepalend zijn voor de sfeer ervan. Je schept er als het ware het kader mee waarin je wil werken. Leer in één dag hoe je verschillende stijlen kan oproepen met welk materiaal (flitsgels en gekleurde mica's hebben geen geheimen meer) en ligt de weg open naar persoonlijke toepassing en experiment.